AA
(06/09/06) Voorkom misbruik passagiersgegevens door VS

Morgen komt het Europees Parlement met aanbevelingen voor de Europese Ministerraad over de overdracht van Europese passagiersgegevens aan de Verenigde Staten. Voor 30 september moet er een akkoord zijn, anders gelden de nationale regels van de lidstaten. Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg moet de EU afdwingen dat de VS eerder gemaakte afspraken nakomt in het nieuwe akkoord.

Zodra het technisch mogelijk was, zou de VS gebruik gaan maken van het zogenoemde ´push-systeem´, waarbij Europa zelf passagiersgegevens aan de VS doorgeeft. Momenteel plukken de Amerikanen nog steeds de gegevens zelf uit de Europese databanken, terwijl de techniek al lang gereed is.

"De VS zijn hun afspraak niet nagekomen en willen de mogelijkheid behouden om zelf in de databanken rond te neuzen. Ik verwacht dat de Amerikanen straks met nog meer eisen komen. Michael Chertoff, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, beklaagde zich vorige week over de Europese privacywetgeving. Als het aan hem ligt, willen de VS nog meer gegevens ontvangen dan nu al het geval is", aldus Buitenweg.

Ook hadden de VS beloofd om de passagiersgegevens alleen te gebruiken voor terrorismebestrijding en andere ernstige misdrijven. Nu blijkt dat passagiersgegevens ook voor andere doeleinden bestemd waren, zoals het bestrijden van vogelgriep. In het verleden kwamen ook creditcardnummers van Amerikaanse passagiers terecht bij particuliere bedrijven. "De EU moet voorkomen dat dit ook gebeurt met Europese gegevens.", aldus Buitenweg.

Het Europese Hof vernietigde onlangs de overeenkomst tussen de EU en de VS over de overdracht van passagiersgegevens vanwege een verkeerde juridische grondslag. Het nieuwe akkoord moet vóór 30 september gesloten zijn om te voorkomen dat de 25 verschillende nationale wetten van toepassing zijn. Dit kan problemen opleveren, omdat sommige lidstaten de overdracht van passagiersgegevens verbieden. Met als resultaat dat reizigers vanuit deze landen dan waarschijnlijk niet naar de VS kunnen vliegen.

Dossier

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?