AA
(05/11/08) A new day, a new dawn, voor Amerika en de wereld

De verkiezing van Barack Obama betekent een hoopvolle ontwikkeling in de VS die perspectieven biedt voor het realiseren van een politiek die ook de Groenen in Europa voorstaan zoals een duurzamere energiepolitiek en dialoog in plaats van preventieve militaire aanvallen.


Daniël Cohn-Bendit , co-voorzitter van de Groenen/EVA in het Europees Parlement reageerde deze ochtend verheugd: "Het is fantastisch om wakker te worden en te zien dat de wereld een beetje mooier is geworden. Hopen doe ik zeker, nu moeten we afwachten en zien wat volgt."

"We moeten erkennen dat het Amerikaanse volk iets zeer groots gepresteerd heeft door Obama tot president te kiezen. Deze dag is het einde van een tijdperk van Amerikaanse cowboys: de tweede dood van John Wayne. Veel te vaak blijven we na verkiezingen achter met een kater, maar vandaag zie ik enkel zonneschijn. De hele wereld kan zich identificeren met deze stemming. Amerikanen kunnen trots zijn op wat ze gepresteerd hebben."

Monica Frassoni , co-voorzitter van de Groenen/EVA in het Europees Parlement, vulde optimistisch aan: "We zijn getuige van het begin van een nieuw tijdperk. De zwarte wolk boven de Verenigde Staten is weggetrokken. De verkiezingen zijn een overwinning voor hoop en democratie, niet alleen voor Barack Obama. Door massaal te stemmen hebben de Amerikanen getoond dat ze in verandering geloven."

Europarlementslid Bart Staes (Groen!) analyseert hoopvol maar nuchter: "In de nabije toekomst staan we voor enorme uitdagingen: de staat van de economie en het milieu is zeer onzeker. Eén persoon zal dit niet alleen kunnen veranderen. Maar we kunnen tenminste hopen op verandering en dialoog. En we kunnen vooruitkijken naar een nieuwe, constructieve en positieve kijk op veiligheid en defensie, klimaatverandering en sociale rechtvaardigheid."

Staes: "We kunnen veel leren uit deze ervaring in het licht van de naderende Europese verkiezingen. De Groenen en Barack Obama hebben gedeelde waarden. We kijken vooruit naar een frisse input aan politiek die milieubescherming en een eerlijke, democratische maatschappij voorop stelt."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?