AA
(04/09/07) Schaf verbod vloeistoffen in handbagage af

Het Europees Parlement stemt morgen (5 september 2007) over een resolutie waarin het vraagt om het verbod om aan boord van vliegtuigen vloeistoffen mee te nemen kritisch te bekijken. Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg gaat een herziening niet ver genoeg. In een amendement pleit zij ervoor het verbod in zijn geheel af te schaffen.



In de resolutie van het Europees Parlement staat vooralsnog het verbod van vloeistoffen in handbagage te herzien tot een niet buitenproportioneel realistisch minimum. Bijvoorbeeld door het maximum van 100 milliliter dat een passagier aan vloeistoffen mee mag nemen uit te breiden naar méér milliliter. Volgens Buitenweg is er maar één oplossing: schaf de maatregel in zijn geheel af totdat het nut van het verbod wetenschappelijk kan worden aangetoond.



“Er is momenteel geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het verbod op vloeistoffen in de handbagage van vliegpassagiers leidt tot het beoogde doel. De dreiging van terrorisme in de luchtvaart is door de maatregel niet afgenomen. Ook blijkt dat gevaarlijke explosieven in vloeistoffen door röntgen-apparatuur op de vliegvelden niet opgespoord kunnen worden”, aldus Buitenweg.



Volgens Buitenweg kun je de maatregel niet meer als veiligheidsmaatregel verkopen aan passagiers: “De maatregel cre?rt een schijnveiligheid en is meer bedoeld om passagiers gerust te stellen. Passagiers worden dus onterecht geconfronteerd met ongemakken en oponthoud. Indien je niet meer goed kunt uitleggen waarom de maatregel er is, moet je er gewoon mee stoppen”.



Er is meerdere malen aan de Europese Commissie gevraagd om bewijzen aan te leveren, maar deze zijn nooit gegeven. “De Commissie heeft blijkbaar geen gegevens waaruit blijkt dat het risico op aanslagen door de maatregel is verminderd. Ik ben bang dat de schijnveiligheid een politieke reactie is op de gebeurtenis in London”, aldus Buitenweg



Aanleiding van het verbod op vloeistoffen in handbagage boven de 100 milliliter was de ontdekking van een complot op het Londense vliegveld Heathrow in 2006. Verdachten wilden daar met explosieve vloeistoffen tien vliegtuigen kapen.

Uitgebreide samenvatting van het debat

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?