AA
"Verschil moet er zijn. Discriminatie niet"

"Verschil moet er zijn. Discriminatie niet" – Trucktour van start tegen discriminatie in de EU

Morgen, op 1 september, begint een informatietruck zijn rondreis door tien EU-landen om aandacht te vragen voor de bestrijding van discriminatie. De trucktour maakt deel uit van de campagne "Verschil moet er zijn. Discriminatie niet" van de Europese Commissie, die tot doel heeft mensen te informeren over hun rechten op grond van de nieuwe anti-discriminatiewetgeving van de EU. De truck moet de inzet van de Europese Unie vóór diversiteit en tegen discriminatie kracht bijzetten. Odile Quintin, directeur-generaal Werkgelegenheid en sociale zaken bij de Europese Commissie, en de Belgische minister van Gelijke Kansen, Christian Dupont, zullen het startschot geven voor de tocht die deze truck in drie maanden zal afleggen langs 19 steden in 10 EU-landen.

Tussen september en november van dit jaar zal de truck tien EU-lidstaten aandoen – Hongarije, Slowakije, Tsjechië, Polen, Letland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk en Italië. In elk land zal de truck worden opgewacht door nationale beroemdheden, van zangers tot politici. In Slowakije zal de acteur, zanger en musicus Ibrahim Maiga de truck verwelkomen en in Polen Marek Kaminski, die in een en hetzelfde jaar de noord- en de zuidpool bereikte.

"Deze trucktour is een concrete manier om de mensen bewust te maken van hun rechten en verplichtingen wanneer het gaat om discriminatie op het werk", aldus Odile Quintin. "Uit enquêtes blijkt dat veel mensen in de EU denken dat hun etnische oorsprong, geloofsovertuiging, handicap, leeftijd of seksuele voorkeur het vinden van een baan in de weg kan staan. Met deze tour kunnen wij aan de hand van een gevarieerd programma laten zien dat diversiteit een positief alternatief is voor discriminatie."

Bezoekers van de truck kunnen zien welke voordelen een discriminatievrije werkomgeving brengt en hoe zij zich dankzij de richtlijnen van de EU kunnen wapenen tegen discriminatie op het werk. Bijzondere aandacht verdient de Europa-quiz, waarmee de bezoekers op speelse wijze hun kennis over de richtsnoeren tegen discriminatie en de geschiedenis van de EU kunnen testen. Het programma omvat verder films over discriminatie, regionale en nationale muziekvoorstellingen, tentoonstellingen en discussies met politici, bedrijven en vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers.

In elk van de 19 steden die de truck aandoet zullen evenementen plaatsvinden in samenwerking met de nationale campagnepartners – ministeries, vakbonden en werkgeversorganisaties – om de specifieke kenmerken van elk land naar voren te brengen.

De truck maakt gebruik van de modernste technologie en is toegankelijk voor iedereen. Voor mensen met een handicap zijn er een lift en een toegangshelling. Mensen met visuele beperkingen kunnen gebruikmaken van een braille-terminal.

Verdere gegevens over de trucktour zijn te vinden in MEMO/04/206.

Voor meer informatie over de wetgeving en het communautair actieprogramma ter bestrijding van discriminatie zie:
www.stop-discrimination.info

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?