AA
Verklaring van de heer Prodi ter gelegenheid van de dag van de uitbreiding

Verklaring van de heer Prodi ter gelegenheid van de dag van de uitbreiding

1 mei is een historische dag voor Europa.

Vandaag heten we tien nieuwe lidstaten en 75 miljoen nieuwe EU-burgers welkom in de Europese Unie.

Vijftig jaar na het begin van ons grote Europese integratieproject zijn de scheidslijnen van de koude oorlog voorgoed verdwenen en leven we in een verenigd Europa.

Er was niet alleen moed, vastberadenheid en een grote inzet van de burgers en de politiek in de nieuwe lidstaten voor nodig om dit te bereiken, maar ook visie en generositeit van de burgers en leiders van de huidige EU.

Deze week kan ik tot mijn grote genoegen 10 nieuwe collega's in de Europese Commissie verwelkomen.

Met hen en hun medeburgers gaan de culturen en de diversiteit van 10 landen met verschillende, eeuwenoude tradities, deel uitmaken van de Unie.

Van de westkust van Ierland tot de oostgrens van Polen, en van Valletta in het zuiden tot het noordelijkste puntje van Finland wordt de uitbreiding gevierd met talloze culturele evenementen. Dit is de dag waarop de Europeanen vieren dat zij niet langer van elkaar worden gescheiden door kunstmatige ideologische grenzen.

Als voorzitter van de Europese Commissie wil ik erop wijzen dat de Commissie er is om de burgers van Europa te dienen. Wij moeten ervoor zorgen dat de Europese Unie werkt voor haar burgers, wij moeten zorgen voor meer en betere banen, een sterkere economie, een schoner milieu, een nog betere voedselkwaliteit en een ruimte van vrijheid en veiligheid zonder criminaliteit en terrorisme.

Maar dat is niet het enige waar het bij de uitbreiding om gaat. Zoals de Ierse minister-president en voorzitter van de Raad Bertie Ahern onlangs opmerkte tijdens een bezoek aan Praag, gaat het bij de uitbreiding niet alleen om het wegnemen van fysieke, maar ook van mentale grenzen.

Hoewel de hereniging van een verdeeld continent een enorme prestatie is die mij met grote vreugde en trots vervuld, ben ik mij ervan bewust dat dit nog maar het begin is.

In het nieuwe Europa van 455 miljoen burgers moet ieder van ons in samenwerking met de anderen nu voortbouwen op de fundamenten die wij gezamenlijk hebben gelegd. Wij mogen niets vanzelfsprekend vinden. Wat wij hebben bereikt, is niet onomkeerbaar. Wij zullen bij onze samenwerking voortdurend belemmeringen en problemen ondervinden.

Maar onze eenheid in verscheidenheid geeft ons kracht en biedt ons meer mogelijkheden om oplossingen te vinden voor gemeenschappelijke problemen. Onze eenheid in verscheidenheid zorgt ervoor dat we doeltreffender kunnen werken aan veiligheid en voorspoed voor iedereen.

Ik roep alle Europeanen op om onze geweldige prestatie mee te vieren.

Welkom in het nieuwe Europa.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?