AA
Conferentie - Softwarepatenten en KMO's

EUROPESE GROENEN NODIGEN KMO'S UIT VOOR GEDACHTEWISSELING SOFTWAREPATENTEN

PRAKTISCH

De 'vader' van de vrije software, Richard Stallman, en een aantal EP-leden van de Europese Groenen houden donderdag 8 mei in het Europees Parlement een conferentie over de verwikkelingen inzake softwarepatenten voor kleine en middelgrote ondernemingen. Deze conferentie wordt geopend door Dany Cohn-Bendit, co-voorzitter van de fractie van de Europese Groenen, en gaat door in het zaal ASP 1G2 van het Europees Parlement.
Na de conferentie is er een informele bijeenkomst met de deelnemers op het Luxemburgplein onder het motto 'Vrije ideeën voor een vrije wereld'. Lunchbuffet en straattheater incluis!

** Meer info en inschrijvingen bij fractiemedewerkster Laurence Vandewalle - tel. + 32 2 284 16 95 - lvandewalle@europarl.eu.int **

---

TOELICHTING

Hoewel er stappen worden ondernomen in de richting van een Europese richtlijn die patenten op software zal legaliseren, is software op dit moment nog steeds beschermd door auteursrechten. Een groot aantal EP-leden verzet zich tegen een patentensysteem. Toch bepleit de EP-rapporteur (de Britse socialiste Arlene McCarthy) zo'n voorstel.

Als Europa een systeem zou aannemen dat vergelijkbaar is met het Amerikaanse dan zouden zo'n 30.000 (dertigduizend) patenten in voege komen. Patenten bevoordelen grote ondernemingen: die kunnen er immers een juridische dienst op nahouden. Patenten zijn nadelig voor KMO's. Uitgerekend de kleinere ondernemingen zijn het meest creatief en innovatief in de sector ...
Patenten zijn duur, vragen een berg administratief werk en worden slechts zeer traag toegekend. Eens een patent verleend, blijft dat bijzonder lang geldig terwijl de levenscyclus van software altijd korter wordt. Meer in het algemeen: softwarepatenten betekenen misschien wel het einde van de vrije, open software!

De Europese groenen vragen dat de ontwikkelaars van software, de software-ondernemingen en iedereen die de auteursrechtelijke bescherming van software steunt een duidelijk signaal zou geven aan de wetgevende organen van Europa. Dit vanzelfsprekend VOOR de eindstemming van deze richtlijn over softwarepatenten plaats zal vinden.

---

PROGRAMMA

9u.00 Verwelkoming door Dany Cohn-Bendit, co-voorzitter van de Europese Groenen

9u.15 "Het Commissievoorstel in een wettelijk perspectief" door Reinier Bakels, Universiteit van Amsterdam

9u.45 "Economische gevolgen van software patenten" door Philippe Aigrain, Europese Commissie

10:00 Panelgesprek: "Vernieuwende KMO's en softwarepatenten - Case studies"
Sprekers
David Axmark - CEO MySQL (data bases) - Zweden
Hakon Wim Lie - CEO Opera (sofware voor Nokia) - Noorwegen
Pierre Haren - CEO Ilog (object-oriented software engineering) - Frankrijk
Wojtek Narczynski - CEO Power Media - (Custom web software) - Polen
Thorsten Lemke - CEO Lemke Software (Graphic Converter) - Duitsland

11:00 Publiek debat

11:30 Toespraak Richard Stallman, stichter van het GNU- project: "Spelen softwarepatenten in het voordeel van grote ondernemingen? "

12:00 Conclusie door Dany Cohn-Bendit

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?