AA
Commissie boekt goede vorderingen bij actualisering en vereenvoudiging EU-wetten

Dit ambitieuze actiekader van de Commissie vordert over het algemeen bevredigend. Eind maart 2004 heeft de Commissie 30 initiatieven met vereenvoudigingseffect goedgekeurd en er worden nog steeds wetteksten als vereenvoudigbaar aangemerkt. Er zijn 20 voorstellen voor vereenvoudiging van wetgeving in behandeling bij het Europees Parlement en de Raad. De codificatie vordert goed op technisch niveau, terwijl voor bijna 900 wetten nu wordt onderzocht hoe zij op juiste wijze uit het acquis verwijderd kunnen worden. De consolidatie van het gehele acquis communautaire is volgens plan voltooid in de zomer van 2003.

De Commissie komt daarmee niet alleen tegemoet aan de prioriteiten van het komende Nederlandse voorzitterschap, maar ook aan de prioriteiten die geformuleerd zijn door de vier voorzitterschappen van de Raad in de jaren 2004 en 2005 (Ierland, Nederland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk) in het gezamenlijk initiatief inzake een hervorming op regelgevingsgebied van januari 2004, alsook aan de beleidslijnen van de Europese Raad van afgelopen voorjaar. Dit initiatief maakt deel uit van het actieplan van de Commissie van juni 2002 genaamd Vereenvoudiging en verbetering van de wetgeving[3] dat tot doel heeft te zorgen voor een duidelijk, effectief, geactualiseerd en gebruiksvriendelijk afgeleid Gemeenschapsrecht, om zo ook het concurrentievermogen te vergroten, zoals bepaald in de strategie van Lissabon.

Vereenvoudiging van het acquis communautaire

Vereenvoudiging is gericht op wijziging van bestaande wetgeving om de rompslomp die de invoering, handhaving en controle ervan met zich meebrengt te verminderen. Het lopende vereenvoudigingsprogramma van de Commissie omvat vereenvoudigingsinitiatieven voor meer dan 60 wetteksten. Van de reeds door de Commissie goedgekeurde initiatieven dragen 25 direct bij aan terugdringing van de administratieve last voor de particuliere sector. Bovendien heeft de Commissie sinds februari 2003 al 21 beleidssectoren onderzocht om meer wetteksten op te sporen die voor vereenvoudiging in aanmerking komen.

De Commissie is ingenomen met het feit dat de Raad tegen het einde van 2004 zijn prioriteiten voor de actualisering en vereenvoudiging van de Gemeenschapswetgeving zal vaststellen. De Commissie zal haar lopende programma aanpassen aan deze prioriteiten. Zij hoopt dat dankzij volledige invoering van de interinstitutionele overeenkomst “Wetgeving verbeteren” snelle goedkeuring van wetteksten mogelijk zal zijn.

Vermindering van het volume van het acquis communautaire

In 2001 heeft de Commissie zichzelf ten doel gesteld het volume van het acquis communautaire met 25% te verminderen (hetgeen overeenkomt met circa 22 500 bladzijden van het Publicatieblad)[4]. Zij heeft een omvangrijk programma voor codificatie van bestaande wetgeving goedgekeurd dat, na afronding einde 2005, het volume van het acquis met een geschatte 30 000 tot 35.000 bladzijden zal hebben verminderd[5].

In de afgelopen 6 maanden zijn er veel meer gecodificeerde teksten opgesteld dan voorheen. De formele goedkeuring en publicatie van de gecodificeerde wetteksten is echter vertraagd door een moratorium vanwege de toetreding en de noodzaak het acquis in de nieuwe talen vertalen (hetgeen gebeurt in de desbetreffende lidstaten). De doelstelling het volume van het acquis met 25% te verminderen wordt eind 2004 waarschijnlijk niet gehaald, maar wel binnen een redelijke termijn daarna.

Sinds het begin van het initiatief van februari 2003 heeft het verwijderen van overbodige wetgeving een impuls gekregen. De Commissie gaat na op welke wijze bijna 900 wetteksten uit het acquis verwijderd kunnen worden. Een derde van deze teksten zal binnen enkele weken verwijderd worden.

De geconsolideerde wetteksten zijn vrij toegankelijk via EUR-Lex. Alhoewel deze teksten niet juridisch bindend zijn, bieden zij burgers en ondernemingen op sterk vereenvoudigde wijze toegang tot het acquis communautaire.


[1] COM(2004)432.

[2] COM(2003)71.

[3] COM(2002)278.

[4] COM(2001)726.

[5] COM(2001)645.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?