AA
Beweeg je lichaam, scherp je geest

Twaalf maanden lang en in 28 landen (EU-25 plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) zal de Europese Unie de educatieve waarde van sport belichten en de versterking van de banden tussen de sport- en onderwijswereld stimuleren, en aldus laten zien dat sport niet alleen een kwestie van passie en competitie is, maar ook maatschappelijke waarden bijbrengt die tot een betere opvoeding bijdragen. Een slogan (“Beweeg je lichaam, scherp je geest”) en een logo begeleiden de bijna 200 manifestaties en evenementen.

“Het Europees Jaar van opvoeding door sport zal zich afspelen in een voor de jeugd van dit continent wel heel bijzondere context”, aldus Viviane Reding, Europees commissaris voor Onderwijs en Cultuur, tijdens een persconferentie in Brussel. “Diverse grote evenementen, waaronder met name het Europees voetbalkampioenschap in Portugal en de Olympische Spelen en de Paralympics in Athene, zullen hun continent immers in het middelpunt van de internationale sportactualiteit plaatsen. Daarom heeft de Europese Unie 2004 uitgekozen om onder deze jeugd in niet minder dan 28 landen de waarden van de sport beter te verbreiden en uit te leggen. Ik verheug me op de toename in de komende maanden van het aantal initiatieven ter bevordering van deze waarden, die bijdragen tot de opvoeding van de jeugd”. “In de wereld van de sport heeft Europa altijd al een centrale plaats ingenomen”, zo vervolgde de commissaris, “van alle Olympische Spelen (zomer en winter) is bijna 2/3 in Europa gehouden en één op de drie Europeanen doet regelmatig aan sport”.

“Ik hoop”, zo besloot Viviane Reding, “dat 2004 een nieuwe impuls zal geven aan de Europese sport in al zijn facetten: als elitecompetitie maar ook als doorgeefluik van educatieve en maatschappelijke waarden. En ik hoop van harte dat de sport in 2004 in het constitutioneel verdrag verankerd zal worden”.

Het besluit waarbij 2004 wordt uitgeroepen tot het “Europees Jaar van opvoeding door sport”, werd begin dit jaar op voorstel van de Commissie door het Parlement en de Raad goedgekeurd.

Diverse Europese sportcoryfeeën hebben hun steun aan dit Europese Jaar toegezegd: grote sportlieden van dit moment, zoals de Franse tenniskampioene Amélie Mauresmo, en ex-kampioenen zoals de Luxemburgse skiër Marc Girardelli. Sommige van hen waren op de persconferentie aanwezig, onder andere Theresa Zabell, oud-wereldkampioene zeilen en thans lid van het Europees Parlement, Rosa Mota, Olympisch marathonkampioene 1988 voor Portugal, en Kulcsar Gyözo, de Hongaarse schermlegende.

Het Europees Jaar wordt ook gesteund door een groot aantal sportfederaties, waaronder de Europese Olympische Comités, de Internationale Schoolsportfederatie en de Internationale Skifederatie. Verder kan het Europees Jaar op de steun rekenen van de Europese sportzender Eurosport. Bovendien zal het Europees Jaar in de schijnwerper worden gezet tijdens grote sportevenementen die in 2004 plaats zullen vinden, zoals het Vierschansentoernooi (skispringen) in Garmisch-Partenkirchen (januari), het Europees voetbalkampioenschap 2004 (juni-juli) in Portugal en de Olympische Spelen in Athene (augustus). Daarnaast zal er aandacht aan worden besteed tijdens prestigieuze culturele evenementen zoals het Nieuwjaarsconcert in Wenen.

Het doel van dit Europees Jaar is meerledig. Het gaat er met name om het Europese publiek en vooral de jeugd bewust te maken van het belang van sport voor de ontwikkeling van de persoonlijkheid en van sociale vaardigheden, en de banden tussen opvoeding en sport in Europa te versterken. Om bij de organisatie van de evenementen in verband met het Europees Jaar te helpen, heeft de Europese Commissie begin mei van dit jaar een oproep tot het indienen van voorstellen gepubliceerd voor de selectie van de transnationale projecten voor de eerste helft van 2004. De laatste fase van de oproep wordt op 1 maart 2004 afgesloten en betreft de projecten voor de tweede helft van 2004.

Op deze persconferentie presenteerde Viviane Reding het logo dat voor alle evenementen tijdens het Europees Jaar zal worden gebruikt. Dit logo, dat is ontworpen door een Berlijnse studente, Julia Kotulla, werd door een jury van deskundigen op het gebied van design en marketing gekozen uit 600 ontwerpen die in de loop van de zomer uit 27 landen zijn ontvangen. De geldprijs van 10.000 euro zal op 21 november a.s. aan Julia Kotulla en haar universiteit worden uitgereikt tijdens het Europees Sportforum in Verona. Diezelfde dag zal de Europese Commissie de resultaten van een Eurobarometerenquête over sport en opvoeding bekendmaken.
De campagne zal het hele jaar door in het teken staan van de slogan “Beweeg je lichaam, scherp je geest”.

De officiële opening van het Jaar vindt plaats in januari a.s. en vormt een van de evenementen ter opluistering van het begin van het Ierse Voorzitterschap van de Unie. In elk deelnemend land is een coördinatieorgaan aangewezen dat belast is met de supervisie over de uitvoering en het verloop van het Jaar.

Bezoek voor meer informatie, maar ook om on line te spelen en te winnen, de nieuwe website van het Europees Jaar van opvoeding door sport 2004.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?