AA
(30/11/05) De Commissie presenteert prioritaire maatregelen op het gebied van migratie

IP/05/1500

Vandaag heeft de Commissie een Mededeling goedgekeurd betreffende prioritaire maatregelen ter verbetering van het migratiebeheer, en dit naar aanleiding van de informele bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders van de EU op 27 oktober 2005 in Hampton Court. Op die bijeenkomst riepen de staatshoofden en regeringsleiders op tot hernieuwde actie om de migratiestromen in goede banen te leiden en vroegen zij de Commissie een reeks snelle, praktische maatregelen uit te werken die in nauw partnerschap met de landen van herkomst en doorreis kunnen worden uitgevoerd. De in deze Mededeling voorgestelde initiatieven van de Commissie op het gebied van migratie zullen verder worden uitgevoerd in het bestaande kader van de werkzaamheden van de Commissie op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, buitenlandse betrekkingen, met name het Europees nabuurschapsbeleid, en vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid.

De drie bij de Mededeling betrokken leden van de Commissie, Vice-voorzitter Franco Frattini, verantwoordelijk voor Justitie, Vrijheid en Veiligheid, Benita Ferrero-Waldner, belast met Buitenlandse betrekkingen en het Europees Nabuurschapsbeleid en Louis Michel, verantwoordelijk voor Ontwikkeling en Humanitaire steun benadrukten dat "Migratie, mits goed begeleid, nuttig kan zijn voor zowel de EU als de landen van oorsprong. Illegale migratie, en met name mensensmokkel kan echter leiden tot menselijke tragedies. De Commissie is vastbesloten haar inspanningen om samen te werken met partnerlanden bij het uitvoeren van haar ambitieuze ontwikkelingsbeleid op te voeren teneinde een oplossing te vinden voor de onderliggende oorzaken van migratie: armoede, sombere vooruitzichten op de arbeidsmarkt en een gebrek aan respect voor de mensenrechten. De Commissie werkt nu met de landen van oorsprong en van doorreis, dichtbij Europa en verder weg, aan partnerschappen om hier een oplossing voor te vinden.

De leden van de Commissie zijn tevens van mening dat: “het van belang is beter en meer gecoördineerd gebruik te maken van de ons beschikbare instrumenten – onze afzonderlijke expertise te bundelen om een oplossing te vinden voor de veiligheids-, ontwikkelings- en mensenrechtenaspecten van deze uitdaging”.

Ondanks het belang van inspanningen om de migratiestromen uit het oosten in goede banen te leiden, blijkt uit de recente gebeurtenissen in Ceuta en Melilla en de situatie in Lampedusa en Malta dat dringend actie nodig is om migratie in het Middellandse-Zeegebied en met name Afrika, te beheren, zodat in deze Mededeling vooral hieraan aandacht wordt besteed.


Hoewel migratie overal ter wereld valt waar te nemen worden in deze Mededeling drie categorieën acties geïdentificeerd:

- versterken van samenwerking en actie tussen lidstaten over vraagstukken op het gebied van migratie- In de Mededeling wordt onder meer voorgesteld dat de EU moet onderzoeken of er een bewakingssysteem kan worden opgericht en een Patrouillenetwerk voor de Middellandse-Zeekust om uiteindelijk het gehele Middellandse-Zeegebied te kunnen bestrijken en zo de instrumenten te verschaffen die nodig zijn om illegale immigratie op te sporen en op zee levens te kunnen redden. Met het recent opgerichte FRONTEX-agentschap beschikt de EU nu over het juiste instrument om doelbewust te werken aan het versterken van de operationele samenwerking en in de Mededeling wordt derhalve voorgesteld dit agentschap te betrekken bij de coördinatie van de bewakingsactiviteiten.

- werken met de belangrijkste landen van oorsprong in Afrika –De EU zou zich in de eerste plaats moeten blijven inzetten voor armoedebestrijding. Het is echter tevens van belang voor de EU-lidstaten en belangrijke derde landen om gezamenlijk een strategie en operationele samenwerking uit te stippelen tussen de landen van oorsprong, doorreis en bestemming om de migratie langs de voornaamste migratieroutes doelmatiger te beheren. Deze op solidariteit gebaseerde dialoog zou, in een geest van partnerschap, acties kunnen bestrijken die erop gericht zijn legale migratie tot een succes te maken en er tegelijkertijd voor moeten zorgen dat illegale immigratie en mensensmokkel doeltreffender wordt bestreden.

- Bij het samenwerken met hun buurlanden moeten de Euromed-landen zich in een geest van constructief partnerschap meer inspanningen getroosten om migratiebeheer te verbeteren. Nu het politieke kader bestaat zal de EU met landen in Noord-Afrika samenwerken om deze landen te helpen bij het verbeteren van het beheer van migratie- en vluchtelingenstromen, mensenhandel en tegelijkertijd bij het verbeteren van de legale migratiekanalen. De EU zal deze landen steun verlenen door technische deskundigen beschikbaar te stellen, meer gebruik te maken van jumelageprogramma’s, opleiding en eventueel materiaal te verschaffen en financiële steun te verlenen voor initiatieven van EU-Mediterrane partners. De Euro-Mediterrane partners hebben reeds overeenstemming bereikt over deze acties en een groot aantal hiervan opgenomen in het 5-Jaren werkprogramma dat op de Top van Barcelona van 28 november{1> [1] <1} werd goedgekeurd.

Door de voorgestelde initiatieven te volgen zal de Commissie eind 2006 wellicht een verslag aan de Raad kunnen voorleggen over de eerste resultaten ervan.




[1] Zie 10th Anniversary Euro-Mediterranean Summit, Barcelona 27 and 28 November 2005 – Five Year Work Programme http://ue.eu.int/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/er/87165.pdf

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?