AA
(20/09/06) Commissie lanceert werkgroep meertaligheid

Vandaag keurt de Europese Commissie een besluit tot oprichting van een werkgroep meertaligheid goed. De werkgroep, bestaande uit elf deskundigen uit heel Europa, komt op 3 oktober 2006 voor het eerst formeel bijeen. De werkgroep is opgezet naar aanleiding van de mededeling van 2005 “Een nieuwe kaderstrategie voor meertaligheid”, waarin werd voorgesteld dat een werkgroep de commissaris van Onderwijs, Opleiding, Cultuur en Meertaligheid zou adviseren over de nieuwe initiatieven, een nieuw elan en nieuwe ideeën voor een grootschalige benadering van meertaligheid in de Europese Unie.

Bij de lancering van de werkgroep zei commissaris Ján Figel’: “Meertaligheid neemt in het Europese project een centrale plaats in. De werkgroep is samengesteld uit een aantal van de beste deskundigen op dit gebied, zodat alle talen die in de Europese Unie worden gesproken aan bod komen. Ik heb de werkgroep gevraagd ook in te gaan op enkele thema’s die buiten het gebruikelijke mandaat van gouvernementele werkgroepen van deskundigen op het gebied van talen vallen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de relatie tussen talen en onderzoek, talen en de media, talen in het bedrijfsleven, het gebruik van nieuwe technologieën bij het vertalen en tolken en strategieën om het leren van talen te bevorderen”. Hij voegde hieraan toe: “Ik heb er alle vertrouwen in dat deze werkgroep een belangrijke bijdrage zal leveren aan de bevordering en het behoud van het meertalige erfgoed van Europa”.

In november 2005 kwam de Europese Commissie voor het eerst in haar bestaan met een mededeling over meertaligheid. Een van de belangrijkste voorstellen hierin was een werkgroep van deskundigen op het gebied van meertaligheid in het leven te roepen. Deze werkgroep is nu een realiteit en bestaat uit leden die politiek onafhankelijk zijn en niet voor de belangen van een bepaalde lidstaat of taal opkomen. Zij zal haar aanbevelingen presenteren op de Europese Talendag (26 september) in 2007. De werkgroep zal vóór die datum zesmaal bijeenkomen onder het voorzitterschap van commissaris Figel’. De precieze data en agendapunten van elke bijeenkomst worden aangekondigd op de Europa-webpagina over talen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?