AA
(19/09/05) Milieu: Europese Commissie trekt 71 miljoen euro uit voor 89 innovatieprojecten in 17 landen

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gehecht aan de financiering van 89 milieugerichte innovatieprojecten die in het kader van het LIFE-Milieu-programma voor 2005 in 17 landen zullen worden uitgevoerd. Deze projecten beogen de demonstratie van nieuwe methoden en technieken voor het aanpakken van een breed spectrum van milieuproblemen en zullen zo bijdragen tot de verbetering van het milieu in Europa. De leiding van de projecten berust bij de ‘begunstigden’ of projectpromotoren, die in België, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal, Roemenië, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk gevestigd zijn. Samen vertegenwoordigen zij een investering van 220 miljoen euro, waarvan de EU 71 miljoen euro voor haar rekening neemt.

“LIFE-Milieu ondersteunt de ontwikkeling van almaar efficiëntere en innovatievere technologieën voor het aanpakken van milieuproblemen. Tegelijk dragen deze innovaties bij tot het bereiken van de EU-doelstellingen inzake concurrentievermogen en groei,” aldus Stavros Dimas, lid van de Commissie bevoegd voor milieuzaken.

Dit jaar heeft de Commissie via het LIFE-Milieu-programma 534 voorstellen voor financiering ontvangen, uitgaand van een scala van overheidsinstanties en particuliere organisaties. Van deze projecten heeft de Commissie er 89 geselecteerd, die stuk voor stuk gebruik maken van grensverleggende technologieën voor het oplossen van milieuproblemen.

AFVALBEHEER OP EEN

Het thema afvalbeheer voert dit jaar de lijst aan wat betreft het aantal geselecteerde projecten (31) en de omvang van de toegekende EU-financiering (27 miljoen euro, wat overeenstemt met 39 % van het totaalbedrag). Op de tweede plaats komt de vermindering van de milieueffecten van economische activiteiten met 22 projecten (17 miljoen euro). Bijna eenvijfde van de EU-financiering (14 miljoen euro) is bestemd voor 17 projecten op het gebied van duurzaam beheer van grondwater en oppervlaktewater. Twaalf projecten betreffen duurzame bodembestemming en ruimtelijke ordening; hiervoor wordt ongeveer 9 miljoen euro (10 % van de door de EU beschikbaar gestelde middelen) uitgetrokken. Zeven projecten ten slotte beogen de vermindering van de milieueffecten van producten en diensten (5 miljoen euro).

HET LIFE-PROGRAMMA

LIFE is het financieringsinstrument waarmee de EU milieu- en natuurbehoudsprojecten ondersteunt in de hele EU, maar ook in bepaalde kandidaat-lidstaten en toetredende en naburige landen. Doel is, bij te dragen tot de ontwikkeling en uitvoering van het EU-milieubeleid via de financiering van specifieke acties. Sedert 1992 heeft LIFE ongeveer 2.500 projecten medegefinancierd en zodoende 1.500 miljoen euro geïnvesteerd in de bescherming van het milieu.

LIFE-Milieu, dat innovatieve proef- en demonstratieprojecten financiert, is een van de drie thematische onderdelen van het LIFE-programma. De andere twee componenten zijn LIFE-Natuur en LIFE-Derde landen. LIFE-Natuur is toegespitst op projecten die bijdragen tot de uitvoering van de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn en, in het bijzonder, de totstandkoming van het Natura 2000-netwerk van beschermde gebieden dat door laatstgenoemde richtlijn in het leven is geroepen. LIFE-Derde landen ondersteunt de capaciteitsopbouw inzake milieubescherming in de oeverstaten van de Middellandse Zee en de Oostzee. In de perscommuniqués IP/05/1155 en IP/05/1156 wordt een overzicht gegeven van de projecten die in het kader van LIFE-Natuur en LIFE-Derde landen worden ondersteund.

Het huidige LIFE-programma (“LIFE III”) loopt eind 2006 ten einde. De Commissie heeft voorgesteld om voor de periode 2007-2013 een nieuw programma, “LIFE +” geheten, op te zetten, dat over een budget van 2,19 miljard euro zou beschikken. Dit voorstel wordt momenteel in de Raad en het Europees Parlement besproken.

** Een overzicht van de 88 via LIFE-Milieu gefinancierde projecten

** Uitvoerige informatie over de afzonderlijke projecten

** Europese Commissie geeft 6 miljoen euro voor milieuprojecten in derde landen

** 69 miljoen Europese steun voor natuurbehoudsprojecten in 20 landen

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?