AA
(18/12/03) Europees Parlement vraagt duidelijke regels scheiding ggo’s en gangbare gewassen

Om de keuzevrijheid van consument en landbouwer te garanderen, moeten genetisch gemanipuleerde en conventionele landbouwgewassen strikt gescheiden blijven. Dat vraagt het Europees Parlement in een resolutie die op 18 december werd aangenomen. De tekst werd met een grote meerderheid goedgekeurd en kwam er op initiatief van de Groene fractie in het EP.

“Het Europees Parlement geeft met deze resolutie een sterk signaal,” zegt Bart Staes. “De Europese Commissie en de lidstaten moeten nu in actie schieten.”

Belangrijkste onderdeel van de resolutie is de bescherming van de keuzevrijheid van de consument en de landbouwer. “Wie liever GGO’s-vrij eet of teelt, moet dat kunnen blijven doen. Zelfs al zouden er toch GGO’s gekweekt worden in de Europese Unie. Daarom vraagt het Europees Parlement in de resolutie een sluitende wetgeving. Die is er nu niet.”

GGO-gewassen bevatten artificieel gewijzigd genetisch materiaal. Dat bevindt zich in de hele plant, dus ook in de pollen en de zaden. Die kunnen, via transport, wind of insecten, makkelijk verspreid worden naar velden waar GGO-vrije gewassen geteeld worden.

“En daar beginnen de problemen,” zegt Staes. “Bijvoorbeeld, biologische landbouw is per definitie GGO-vrij. Maar als er GGO’s komen aanwaaien, dan zal de bioboer willens nillens genetisch gemodificeerde planten telen. Het probleem is dat de bioboer dan het label van biologisch producent kwijtspeelt. Zo loopt hij de hogere verkoopprijs van biologische producten mis.”

“Ook traditionele landbouwers zijn niet gediend met een menging tussen GGO’s en normale gewassen,” gaat Staes verder. “Landbouwers die GGO’s op hun akkers hebben staan, moeten betalen aan de bedrijven die de patenten op deze planten bezitten. Ook al hebben ze die GGO’s helemaal niet zelf gewild. Dit lijkt absurd, maar daar zijn al processen over gevoerd ...“

“Komt daarbij dat de Europeaan geen GGO’s lust. En terecht. Er is hoegenaamd geen voordeel voor de consument aan verbonden. GGO’s zijn niet lekkerder, voedzamer of goedkoper dan traditioneel voedsel. De enige die echt voordeel haalt bij de kweek van GGO’s zijn de grote zaaigoedbedrijven.”

In de resolutie vraagt het Europees Parlement dat de lidstaten de mogelijkheid krijgen om heel het grondgebied GGO-vrij te houden. “Dat is de beste garantie om besmetting te voorkomen,” zegt Staes.

Het EP pleit ook voor een aansprakelijkheidsregeling. Wie de besmetting met GGO’s veroorzaakt, zal getroffen landbouwers schadeloos moeten stellen. “Niet meer dan logisch,” zegt Staes. “De vervuiler betaalt. Eén probleempje. Verzekeringsfirma’s hebben al laten weten geen verzekeringen te willen afsluiten voor GGO-kwekende bedrijven.”

“Het ziet er naar uit dat de Commissie en de lidstaten binnen afzienbare tijd de kweek van GGO’s zullen toelaten. Maar vooraleer de kweek van GGO’s in de EU van start gaat, moeten er duidelijke regels komen,” besluit Staes. “De keuzevrijheid van de consument en de landbouwer moet gegarandeerd blijven.”

The Campaign: VS-website met internationale links, die onder meer pleit voor het volledig labelen van voedsel, zeker als daar GGO's in zitten.

Animatiefilm over genetisch gemanipuleerde voedingsmiddelen

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?