AA
(17/01/06) De Europese Commissie stelt een ambitieus actieplan voor om de binnenvaart te stimuleren

De Commissie heeft vandaag een meerjarig actieprogramma voorgesteld dat tot doel heeft de binnenvaart in Europa aan te moedigen. De binnenvaart biedt aanzienlijke mogelijkheden om het vervoerssysteem in Europa, dat te kampen heeft met congestie en vertragingen en dat schade toebrengt aan het milieu, te verbeteren. Meer goederen over het water vervoeren helpt de steeds toenemende goederenstromen in goede banen te leiden. Bovendien kan de binnenvaart volledig worden geïntegreerd in de deur-tot-deur-logistiekketens. Het actieprogramma heeft betrekking op vijf cruciale aspecten van de binnenvaart: diensten, vloot, personeel, imago en infrastructuur.

"Het NAIADES-actieplan levert een bijdrage tot de Europese strategie voor groei en werkgelegenheid. Met een vloot van 11 000 vaartuigen en een capaciteit die gelijk is aan 10 000 treinen of 440 000 vrachtwagens kan de binnenvaart het vervoer in Europa efficiënter, betrouwbaarder en milieuvriendelijker maken. Europa kan het zich niet veroorloven geen gebruik te maken van deze mogelijkheden.", aldus Jacques Barrot, vice-president van de Commissie en bevoegd voor vervoer.

VIJF STRATEGISCHE GEBIEDEN

het scheppen van gunstige omstandigheden voor diensten en het aanboren van nieuwe markten,
het stimuleren van de modernisering van de vloot en van innovatie,
het aantrekken van nieuwe arbeidskrachten en het vergroten van de investeringen in menselijk kapitaal,
het promoten (via een promotienetwerk) van de binnenvaart als succesvolle zakenpartner, en
het opzetten van de geschikte infrastructuur voor de binnenvaart.


Ten slotte bekijkt de Commissie ook welke mogelijkheden er zijn om de regelgeving te moderniseren en aan te passen aan de toekomstige uitdagingen.

Het tijdschema voor de tenuitvoerlegging van het plan is de periode 2006 – 2013. Het programma is gericht tot alle niveaus die bevoegd zijn voor de binnenvaart, tot de sector zelf en tot de lidstaten en de Europese Unie.

* Nadere informatie over het NAIADES-actieprogramma

* NAIADES in vraag & antwoord

* Weetje : de naam van het programma 'NAIADES' (Navigation And Inland Waterway Action and Development in Europe) is geïnspireerd door de zoetwaternimfen uit de Griekse mythologie.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?