AA
(15/03/06) EP bezorgd over bedrijfsverplaatsingen

Bedrijven mogen geen financiële steun krijgen voor herstructureringen en bedrijfsverplaatsingen die tot een groot verlies van banen leiden, zegt het Parlement.

Het Parlement wil dat de doelstelling van economische, sociale en territoriale cohesie worden geëerbiedigd. Het EP verlangt dan ook dat een einde wordt gemaakt aan de verlening van communautaire financiële steun voor bedrijfsverplaatsingen die vanuit het oogpunt van economische leefbaarheid ongerechtvaardigd zijn of die leiden tot het verlies van veel banen. Het Parlement steunt het voorstel van de Commissie om sancties op te leggen aan bedrijven die, nadat ze van de EU financiële steun hebben ontvangen, binnen een termijn van zeven jaar na de toekenning van de steun hun activiteiten verplaatsen.

Voorts verzoekt het EP de Commissie om aan het Europees waarnemingscentrum in Dublin de bestudering, evaluatie en follow-up op te dragen van het verschijnsel bedrijfsverplaatsingen, teneinde een objectief oordeel te kunnen vellen over de gevolgen ervan op economisch en sociaal gebied. De waarnemingspost zou onder andere moeten vaststellen hoeveel banen door bedrijfsverplaatsingen gecreëerd worden en hoeveel er verloren gaan. Verder roept het Parlement de Commissie en de lidstaten op zich te buigen over een doelgerichte aanwending van de Europese Fondsen, die gericht moet zijn op de financiering van beroepsopleidingen en de omscholing van werknemers in regio's die door herstructureringen of bedrijfsverplaatsingen worden getroffen.

Het komt veel voor dat in de EU werknemers ontslagen worden omdat bedrijven hun activiteiten verplaatsen. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken, dat in de periode 1995-2001 in Frankrijk ongeveer 95.000 banen in de industrie zijn verdwenen en naar het buitenland zijn verplaatst. De lagelonenlanden zouden iets minder dan de helft van de bestemmingen voor bedrijfsverplaatsingen vertegenwoordigen. Van deze landen zou China de belangrijkste bestemming zijn.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?