AA
(14/03/03) Dag van de Consument - Nieuwe EU-website over consumentenzaken

(14/03/03) Eurocommissaris voor gezondheid en consumentenbescherming, David Byrne heeft vandaag het startsein gegeven voor de nieuwe, meertalige website van de Europese Commissie over Consumentenzaken. Met de ingebruikneming van de site wordt de aandacht gevestigd op de Internationale dag van de consument, die ieder jaar op 15 maart gehouden wordt. Het "recht op informatie" is een van de vier grondrechten van de consument, die op de Internationale dag van de consument in het middelpunt van de belangstelling staan. Euro-commissaris Byrne wees er met nadruk op dat de Commissie dit recht niet alleen erkent, maar zich er ook sterk voor maakt.

"Internet is een belangrijk informatie-instrument voor de consument geworden. Het vervult me met trots dat ik vandaag het startsein kan geven voor een nieuwe website, die duidelijk maakt dat de Commissie zich inzet voor het recht van de consument om op basis van informatie goede keuzes te maken", aldus de eurocommissaris. "Als het om dit recht gaat, is het met een startsein voor een website natuurlijk niet gedaan. Van het beleid voor de etikettering van levensmiddelen tot aan het beleid op het gebied van het consumentenkrediet toe is het een van de centrale doelstellingen van de Europese Unie om ervoor te zorgen dat de consument goede informatie krijgt en niet om de tuin geleid wordt."

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de consument wordt op EU-niveau op initiatief van de Griekse consumentenbond (INKA) in Athene een conferentie over consumenten en de informatiemaatschappij gehouden. Daarnaast vindt in Thessaloniki een conferentie over consumentenbescherming en de uitbreiding van de EU plaats, die georganiseerd wordt door het Europees Economisch en Sociaal Comité. Beide evenementen vinden plaats in het kader van het Griekse voorzitterschap van de Europese Unie en eurocommissaris Byrne zal op beide conferenties een rede uitspreken.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?