AA
(12/11/08) Daar is de kromme komkommer weer: Commissie staat verkoop van groenten en fruit met een bizarre vorm toe

De regels voor vorm en grootte van groenten en fruit behoren weldra tot het verleden nu de lidstaten van de Europese Unie vandaag hebben ingestemd met de voorstellen van de Commissie om de specifieke handelsnormen voor 26 soorten groenten en fruit in te trekken. Het initiatief van de Commissie om deze normen naar de prullenmand te verwijzen is een goed voorbeeld van haar streven naar stroomlijning en vereenvoudiging van de EU-regels en naar het verminderen van de administratieve rompslomp. Voor tien soorten groenten en fruit, waaronder appelen, aardbeien en tomaten, blijven de handelsnormen bestaan. Maar zelfs voor die tien mogen de lidstaten voor het eerst toestaan dat producten worden verkocht die niet aan de normen voldoen, zolang uit de etikettering maar duidelijk blijkt dat het niet gaat om producten van de klassen "extra", "I" of II". Met andere woorden, op grond van de nieuwe regels mogen de nationale autoriteiten de verkoop van alle soorten groenten en fruit toestaan, ongeacht grootte en vorm.


"De kromme komkommer en de wrattige wortel zijn weer helemaal terug", aldus Mariann Fischer Boel, Commissaris voor landbouw en plattelandsontwikkeling. "Dit concrete voorbeeld illustreert duidelijk dat het ons menens is met het decimeren van de administratieve rompslomp. Dit soort dingen hoeft niet op EU-niveau te worden geregeld. De markt regelt dat zelf veel beter. En bovendien, bij de huidige hoge voedselprijzen en de moeilijke economische toestand in het algemeen moet de consument vrij kunnen kiezen uit een zo groot mogelijk assortiment producten. Het geeft geen pas uitstekende producten weg te gooien omdat zij niet de juiste vorm hebben."

Bij de vorig jaar gevoerde onderhandelingen over de gemeenschappelijke marktordening voor groenten en fruit heeft de Commissie zich ertoe verbonden onnodige administratieve beslommeringen drastisch te verminderen, onder meer door het mes te zetten in de handelsnormen voor groenten en fruit. Na de stemming van vandaag worden de normen voor 26 producten ingetrokken: abrikozen, artisjokken, asperges, aubergines, avocado's, bonen, spruitkool, wortelen, bloemkolen, kersen, courgettes, komkommers, champignons, knoflook, ongedopte hazelnoten, sluitkool, prei, meloenen, uien, erwten, pruimen, bleekselderij, spinazie, walnoten in de dop, watermeloenen en witloof.

Voor tien producten, die 75 % uitmaken van de waarde van de EU-handel, blijven specifieke handelsnormen van toepassing: appelen, citrusvruchten, kiwi's, sla, perziken en nectarines, peren, aardbeien, paprika's, tafeldruiven en tomaten. Maar ook voor deze producten mogen de lidstaten toestaan dat van de normen wordt afgeweken, indien bij de verkoop in de winkel een aangepast etiket is aangebracht. In de praktijk komt een en ander erop neer dat een appel die niet aan de norm voldoet, toch in de winkel mag worden verkocht op voorwaarde dat op het etiket de vermelding "voor verwerking bestemd product" of een soortgelijke vermelding is aangebracht.

De Commissie moet deze wijzigingen nu nog officieel goedkeuren en om praktische redenen zullen zij pas met ingang van 1 juli 2009 van toepassing zijn.

Bart Staes (Groen!) relativeert: "Gelijktijdig verstrengen de regels voor hygiëne in de voedingsindustrie waardoor vele kleine producenten van melk of vlees het moeilijker krijgen. Bovendien dringt de fruit- en groentenverwerkingsindustrie, samen met de supermarkten, aan op het behoud van de bestaande standaarden voor verpakkingen en opslag. Een rechte komkommer neemt immers minder plaats in dan een kromme".

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?