Persberichten

AA
Slechte dag voor het Europees Parlement

Het schouwspel dat zich vandaag afspeelt in het Europees Parlement biedt geen aantrekkelijk gezicht van de Europese politiek. We zien kuiperijen, achterkamergesprekken, deals voor het verwerven van meer "postjes". We zien politici die met zichzelf bezig zijn en niet met het brede Europese belang.

Het begon al vroeg deze ochtend met de terugtrekking van Verhofstadt als kandidaat-voorzitter. Vorige week probeerde hij nog een akkoord af te sluiten met de vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo. Nu sluit hij een deal met de Europese Volkspartij en vormt hij een zogenaamd pro-Europese coalitie. Staes: “Wat een onverkwikkelijk schouwspel. Een Oostenrijkse EVP-collega beschreef Verhofstadt als 'Situation Elastisch'. Ik had het niet beter kunnen omschrijven. Verhofstadt lag binnen één week in bed met Beppe Grillo en met Silvio Berlusconi. Verhofstadt probeert nu zijn hachje te redden en zijn liberale fractie te belonen met extra vice-voorzitters van het EP en een extra voorzitter van een parlementaire commissie. Oude politieke cultuur van het ergste soort. En dat onder het voorwendsel dat hij dat doet met een pro-Europese alliantie. Wat is er pro-Europees aan samenwerking met een Europese politieke familie die de strapatsen van een Victor Orban steevast toedekt? Wat is er pro-Europees aan een beleid dat fundamentele Europese waarden zoals het recht op persvrijheid, de scheiding der machten en het respect voor minderheden permanent schendt? Wat is er pro-Europees, humaan en solidair aan het vluchtelingenstandpunt van heel wat EVP-partners? ”

"Ik zal in de komende stemmingen in geen geval Antonio Tajani, lid van Forza Italia en van de "christendemocratische" fractie van het Europees Parlement steunen."  “Net wanneer Europa nood heeft aan een nieuwe wind, kiezen de rechtse krachten voor deze omstreden politicus”, volgens Staes.

Antonio Tajani was tussen 2008 en 2014 Europees Commissaris van Vervoer, Industrie en Ondernemerschap. Hij ligt mee aan de oorsprong van Dieselgate, het schandaal van Volkswagen en de sjoemelsoftware. In een vroeger leven was hij woordvoerder van Berlusconi. Staes: “Dit zijn geen fraaie referenties. Tajani beschrijft zichzelf dan wel pro-Europees. Hij is aartsconservatief en liet zich eerder negatief uit over bijvoorbeeld de LGTB-rechten. Het is duidelijk dat hij onder één hoedje zal spelen met de rechtse regeringen in de Europese Raad en de rechtervleugel van de Europese Commissie. Alle sleutelposten zijn straks immers in handen van de christendemocraten.”

Jean Lambert, de kandidaat van de Groenen maar ook Helga Stevens reden een mooi parcours. Staes: “Beide dames gaven een sterke verkiezingsspeech en probeerden de meerderheid te overtuigen om een vrouw te kiezen als hoofd van dit parlement.”

Finaal zal ik stemmen voor Gianni Pitella, de kandidaat van de sociaal-democraten. Het wordt immers tijd in dit Parlement een andere meerderheid op te bouwen. Een meerderheid weg van de grote coalitie die ons de voorbije jaren de verkeerde richting uitstuurde.

Het weinig fraaie beeld dat ook deze verkiezingen teistert is er één van het oude Europa. Een Europese Unie waar niet geluisterd wordt naar de verzuchtingen van Mens en Milieu.

Het wordt tijd resoluut een meerderheid te vormen waarbij een "Ander" Europa in zicht komt. Een Europese Unie die niet langer eenzijdig kiest voor een soberheidsbeleid, maar inzet op investeringen in duurzame sectoren. Een Europese Unie met een echt sociaal gelaat waarbij de werkloosheid en de armoede daadwerkelijk bestreden wordt. Een Europese Unie die inzet op solidariteit en een beleid voert tegen ongelijkheid. Een Europese Unie die kiest voor handel waarbij de belangen van het milieu en de mensen maximaal beschermd worden. Een beleid dat niet gegijzeld wordt door de belangen van de grote trans- en multinationale bedrijven. Een Europese Unie die echt werk maakt van een strijd tegen belastingfraude en -ontwijking. Een Europese Unie, kortom, die de mensen niet langer bedreigt maar die effectieve bescherming biedt."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?