Persberichten

AA
Rio+20: Duurzaam beleid is economisch gezond beleid

Landen moeten hun economieën omvormen tot duurzame én economisch gezonde economieën. Dat is volgens het Europees Parlement de boodschap die de Europese Unie volgend jaar moet uitdragen op de wereldwijde duurzaamheidstop in Rio de Janeiro. Groen!-Europarlementslid Bart Staes is blij met deze stellingname van het Parlement. Twintig jaar na de vorige top, waar onder andere een wereldwijd klimaatverdrag en een biodiversiteitsverdrag werden aangenomen, vindt er in 2012 opnieuw een conferentie over duurzame ontwikkeling plaats. Deze Rio+20-conferentie staat in het teken van de groene economie.

Staes: “We vissen de oceanen leeg, we vervuilen de lucht met stoffen die slecht zijn voor onze gezondheid, grondstoffen raken op en we kappen in duizelingwekkende snelheid onze overgebleven regenwouden om." Ondertussen gaat het ook niet goed met de wereldeconomie, onder andere vanwege de graaicultuur in de financiële sector. "Alles wijst erop dat we wereldwijd naar een ander soort economie moeten. En het is aan de Europese Unie om hierin het goede voorbeeld te geven.”

De Rio-conferentie in 1992 was een sleutelmoment voor wereldwijd beleid rond duurzame ontwikkeling, maar veel van de destijds afgesproken doelen blijven twintig jaar later nog steeds dode letter. Het is tijd om woorden in daden om te zetten. “Laten we stoppen met het subsidiëren van milieuschadelijke activiteiten en in plaats van arbeid milieuvervuiling belasten”, stelt Staes voor. Zo'n belastingverschuiving is goed voor economie, werkgelegenheid én milieu. De Europese Unie kan daarnaast nog grote stappen nemen op het gebied van een daadwerkelijke vergroening van het landbouwbeleid en een radicale hervorming van het visserijbeleid.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?