Persberichten

AA
Minister Van Overtveldt & co moeten Europees voorstel tegen agressieve belastingfraude overnemen

De Europese Commissie presenteert vandaag een voorstel om advocaten, belastingconsulenten, banken, boekhouders en andere tussenpersonen systematisch te verplichten om de fiscus op de hoogte te brengen van de grensoverschrijdende belastingconstructies die ze voorstellen aan hun klanten, met agressieve belastingontwijking als doel.

Een rapport van de Groene fractie (Greens/EFA Group) van januari dit jaar liet zien dat deze tussenpersonen een zeer belangrijke rol spelen of schakel zijn in internationale belastingontduiking of -ontwijking. Uit de verhoren van de parlementaire onderzoekscommissie naar aanleiding van de Panama Papers, bleek ook al vaak dat het eigen toezicht van deze beroepssectoren op dit vlak tekort schiet, ook als het gaat om het witwassen van geld te voorkomen. Het voorstel van de Europese Commissie wil dus iets doen aan dit structurele probleem.

Staes: “De Groenen verwelkomen dit voorstel van de EC omdat het een nieuwe stap is in het eerlijker maken van de fiscaliteit in de EU. Zoals we recent in ons rapport duidelijk maakten, zijn ‘tussenpersonen of dienstverleners’ cruciaal bij het ontstaan van de vele belastingschandalen van de laatste jaren. Stuk voor stuk schandalen die de publieke opinie en politieke wereld meer dan terecht dooreenschudden. Deze tussenpersonen vormen het hart van dit soort schandalen omdat zij degenen zijn die hun klanten adviseren en begeleiden bij het opzetten van complexe systemen van belastingontwijking.  Het is daarom niet meer dan logisch dat deze tussenpersonen verplicht worden om dit soort van constructies en adviezen aan hun klanten aan de verschillende fiscale overheden bekend te maken.”     

Staes verwelkomt ook het feit dat het Commissievoorstel heel breed gaat: “Het gaat in concreto om elke soort van tussenpersoon, welk beroep ze ook uitoefenen. Bovendien wil de Commissie ook dat dit bindende Europese wetgeving zal worden, hetgeen verder gaat dan de OESO, die eerder had aangeraden om ‘aanbevelingen’ te doen aan de lidstaten. De lidstaten zouden dit best zo snel en serieus mogelijk ter harte nemen en niet weer allerlei bezwaren en blokkades beginnen opwerpen.”

Staes: “We houden minister Johan van Overtveldt en zijn collega ministers van financiën in de gaten. Het is steevast daar dat men meer eerlijke en transparante Europese fiscaliteit ondermijnt, buiten het zicht van de TV-camera’s. Europese burgers, voor wie deze ministers uiteindelijk werken, vragen overal in toenemende mate transparantie en het serieus voeren van de strijd tegen belastingontwijking en fiscale fraude. De burgers hebben er dus recht op dat overheden weten welke professionals hun tijd vullen met het opsporen van achterpoortjes in de wetgeving om vermogenden te helpen ontsnappen aan waar elke burger wél aan bijdraagt: de gezamenlijke schatkist. Bovendien kan dit soort informatie overheden ook helpen om net kennis te nemen van die achterpoortjes en ze vervolgens te sluiten."

 

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?