Persberichten

AA
Milieucommissie wil CETA goedkeuren

In aanloop naar de finale stemming over het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada (CETA) in februari, gaf de milieucommissie van het Europees Parlement vandaag een positief advies. Bart Staes, onderhandelaar voor de Groenen, reageert erg ontgoocheld: “Blijkbaar telt niet de stem van de expertise, wel die van de top van ongenuanceerde voorstanders.”

Het vrijhandelsakkoord tussen Canada en Europa staat al enkele maanden op de politieke agenda. Vooral het verzet in Wallonië zette CETA finaal op de kaart. Diverse experten zijn bezorgd over de compatibiliteit van het handelsverdrag met de EU-wetgeving, over de vrijkaart die multinationals krijgen via het ICS-systeem en over de neerwaartse harmonisering die reeds is ingezet. De hoofddoelstelling van CETA is om handelsbarrières te elimineren. Aangezien de tarieven tussen de EU en Canada al erg laag zijn, heeft CETA vooral betrekking op uiteenlopende wetten en normen op het gebied van gezondheids- en milieubescherming en voedselveiligheid.

Staes: “De Commissie heeft reeds verschillende normen opgegeven om de handelsbelangen van onder andere Canada tegemoet te komen. Ze heeft de EU-richtlijn brandstofkwaliteit uitgehold waardoor Canada brandstof afkomstig van vuile teerzanden kan exporteren. Nu wil ze zelfs op illegale wijze de bepalingen over hormoonontregelaars in de pesticidewetgeving aanpassen. Er is afgezien van een verbod op cyanide in de mijnbouw ondanks een verzoek van het EP om dat niet te doen en door onlangs het gebruik van kankerverwekkende stoffen in verf (loodchromaat) toe te laten. Het is echt niet fraai! Terwijl Europa blijft beweren dat haar hoge standaarden zullen stand houden. Niet dus.”

Staes: “Veel leden van het Europees Parlement verzaken aan hun opdracht tot grondige analyse. In het Europees Parlement nam slechts een vierde van de parlementaire vak-commissies, waar je de specialisten beleidsterrein per beleidsterrein vindt, de moeite CETA op hun beleidsterrein uit te pluizen en te toetsen op voor- en nadelen. Het zijn de commissies Buitenlandse Zaken, Werkgelegenheid en Sociale Zaken, Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid evenals - vanzelfsprekend - de commissie Internationale Handel. Blijkbaar telt niet de stem van de expertise, wel die van de top van ongenuanceerde voorstanders.”

Staes: “Mijn advies aan de milieucommissie was ook CETA te verwerpen. Maar ik heb het niet gehaald. Een onzalige coalitie van christendemocraten, conservatieven en liberalen veegde al deze bezwaren van tafel en geeft volle steun aan CETA. Komt daarbovenop dat de sociaaldemocraten hopeloos verdeeld waren. 40 collega’s stemden voor CETA, 24 - waaronder ikzelf en de groenen - tegen en 1 collega onthield zich.

Dat betekent ook dat een grote meerderheid van de milieucommissie geen rekening houdt met het massale verzet binnen de civiele samenleving. Milieu- en consumentenorganisaties, de Noord-Zuidbeweging, boerenverenigingen, vakbonden en ziekenfondsen roepen allen op tot een verzet tegen CETA. Ook de vertegenwoordigers van de christelijke werknemers negeren dit verzet. Hoe wrang moet het zijn voor het ACV, Beweging.net en de christelijke mutualtiteiten om te moeten vaststellen dat hun vertegenwoordigers in het Europees Parlement zeer prominent de verdediging van CETA opnemen?”

Op 24 januari geeft de commissie Internationale Handel haar visie, en in de week van 13 februari stemt het voltallige parlement in Straatsburg finaal over CETA.

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?