Persberichten

AA
Hormoonverstorende stoffen: Europese Commissie komt met schandalig voorstel

De Europese Commissie presenteerde vandaag, na veel publieke en politieke druk, een voorstel voor het beter reguleren van hormoonverstorende stoffen (1). De voorgestelde wetenschappelijke criteria om de bekende grote problemen voor de volksgezondheid aan te pakken, schieten echter zeer zwaar tekort. “Dit is een zwarte dag voor de volksgezondheid, maar een goede dag voor de chemische industrie”, reageert Europees parlementslid Bart Staes (Groen)

Na jarenlange vertraging en een verloren rechtszaak kwam de Europese Commissie vandaag dan eindelijk met een voorstel om criteria vast te stellen om te toetsen of een stof een negatief effect heeft op het hormonaal stelsel. Staes: "Het is beschamend dat de Europese Commissie gewoon doorgaat met het verdedigen van de lijn van de chemische industrie ten koste van de volksgezondheid. Wederom is bevestigd dat de Europese Commissie economische belangen boven gezondheid zet. We moeten wellicht meer kijken naar de geldstromen die in deze business omgaan.”

Staes: “Met het omstreden herbicide glyfosaat waarover de Europese ministers volgende week (24/6) een besluit moeten nemen en dat mogelijk ook hormoonverstorende werkingen heeft, wordt bijvoorbeeld jaarlijks minstens 6 miljard euro verdiend, waarvan ongeveer een vijfde in Europa. Die winsten mogen blijkbaar niet aangeraakt worden. Misschien moeten we gewoon eens de kosten-baten analyse - opbrengsten privé en kosten publiek - maken? Want naast de onvoorstelbare en helaas deels onzichtbare schade die dit soort stoffen aanrichten bij mensen, zorgt het ook voor een geschatte economische schade van 157 miljard euro per jaar.”

Staes: “Het lijkt er op dat de Europese Commissie kiest voor zo'n brede definitie (2) dat alle stoffen die ons hormonaal systeem negatief beïnvloeden, gewoon op de markt kunnen blijven. De Europese Commissie stelt namelijk dat er een bewezen negatief effect op mensen moet zijn, voordat een stof als hormoonverstorend aangewezen kan worden. Een bewezen negatief effect op dieren telt niet als wetenschappelijk bewijs. Dat zet zelfs de wetenschappelijke praktijk op zijn kop!”

Staes: “Het is vrijwel onmogelijk om dit schadelijk effect voor mensen één-op-één vast te stellen. De gevolgen van hormoonverstorende stoffen zoals kanker, vruchtbaarheidsproblemen en obesitas treden vaak tientallen jaren later op. Daarnaast kan je niet zomaar allerlei testen op mensen los gaan laten. Mensen zijn tot nader order geen proefdieren, dacht ik. Dit druist volledig in tegen alle voorgaande regelgeving rondom chemische stoffen, het wettelijk vastgelegde voorzorgsprincipe en tegen het wettelijke mandaat van de Europese Commissie.”

“De Europese groenen zullen er in het Europees Parlement en elders alles aan doen om  meerderheden te smeden om dit schandalige voorstel tegen te houden (3),” aldus Staes. “We roepen ook burgers, maatschappelijke organisaties als de Gezinsbond, de gezondheidszorg en media op om zich te informeren en zich te verzetten tegen deze gang van zaken op Europees niveau."

Omdat ook de lidstaten hun zeg zullen doen in dit wetgevende proces, vraagt senator Petra De Sutter (Groen) de federale regering om een dringende reactie, want hormoonverstoorders dringen zelfs via plastic infusen in het ziekenhuis ons lichaam binnen. “Vanuit de Kamer en de Senaat interpelleren wij, groenen, de ministers De Block, Marghem, Borsus en Peeters voortdurend, maar België blijft verdacht stil over hormoonverstoorders. In Nederland schoot de Minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, wél in actie. Hier wijzen de ministers alleen maar naar elkaar. Waar wacht De Block op?” aldus De Sutter.

Groen Kamerlid Anne Dedry: “Stoffen die ons hormonaal systeem verstoren zitten overal in, van kassabonnetjes (thermisch papier) tot cosmetica en plastic drinkflessen. Vooral de blootstelling aan kwetsbare groepen als zwangere vrouwen en jonge kinderen moeten we terugdringen. Want roken is ongezond voor hen, maar hormoonverstoorders gaan net zo goed door via de placenta.”

 


(1) Europese wetgeving verplicht de Europese Commissie om criteria voor hormoonverstorende stoffen op te stellen tegen eind 2013. Maar terwijl die criteria klaar waren, werd de publicatie ervan geblokkeerd door politieke interventies en lobby van de chemische industrie. Wegens het niet publiceren van die criteria, veroordeelde het Europees Hof van Justitie afgelopen december de Europese Commissie. 

(2) De Europese Commissie heeft een zeer beperkte definitie van bekende hormoonverstorende stoffen voorgesteld, die alleen bewijs van schadelijke effecten op mensen en niet op dieren toestaat.

(3) Het Europees parlement heeft de macht om deze voorstellen te verwerpen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?