Persberichten

AA
Hormoonverstoorders | Apathische Commissie krijgt tik op de vingers

Van tandpasta en make-up tot voedselverpakkingen en onkruidverdelger. Fabrikanten gebruiken een groot aantal stoffen in hun producten die ons hormonaal stelsel negatief beïnvloeden. De Europese Groenen eisten daarom in een resolutie dat de Europese Commissie nog voor de zomer met wettelijke criteria voor hormoonverstorende stoffen komt. Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen: “Een grote meerderheid in het parlement steunt ons daarin (593+, 57-,19 O). Dat is een sterk signaal aan het adres van de Commissie. Zij moet nu eindelijk haar verantwoordelijkheid opnemen, dit in het belang van de gezondheid en van alle Europese burgers.”

De Commissie schuift deze wetgeving al jaren voor zich uit onder druk van de TTIP-onderhandelingen en het gelobby van de chemische industrie. Ze werd daarvoor eind 2015 door het Europees Hof van Justitie op de vingers getikt. Staes: “Deze criteria zijn nodig om wettelijk te kunnen vaststellen of een stof al dan niet hormoonverstorend is en in onze producten mag zitten. Het is schandalig dat de Commissie nog steeds geen lijst van wetenschappelijke criteria heeft voorgesteld, daarmee de EU verdragen schendt en de uitspraak van het Europees Hof van Justitie naast zich neerlegt. We zijn nu twee en een half jaar voorbij de oorspronkelijke deadline (december 2013) en het parlement maakt duidelijk dat de Commissie ontoelaatbaar apathisch is.”

Staes: “Dit nalatig optreden van de Europese Commissie is vooral een slag in het gezicht van mensen, eerst en vooral ook vooral baby’s en kleine kinderen, die kampen met gezondheidsproblemen als gevolg van blootstelling aan die chemische stoffen. De symptomen kunnen tientallen jaren later optreden en uiten zich in een toename van kanker, vruchtbaarheidsproblemen en obesitas.”

Toen het wetenschappelijke bewijs hiervoor steeds overtuigender werd en ook de Wereldgezondheidsorganisatie aan de alarmbel begon te trekken, nam de roep om overheidsoptreden toe. De eis van het Europees Parlement dat de criteria gebaseerd moeten zijn op wetenschap lijkt vanzelfsprekend, maar stuit op grote tegenstand. Onder druk van de Verenigde Staten en de industrie startte de Europese Commissie met sociaal-economische impactstudies om te kijken of de criteria zo opgesteld kunnen worden dat er zo weinig mogelijk nadelige economische effecten zouden zijn voor chemiefabrikanten en de internationale handel. Dat onderzoek loopt nu al bijna drie jaar. In 2014 spande de Zweedse regering al een gerechtelijke procedure op tegen de Europese Commissie. In december 2015 veroordeelde het Hof van Justitie de Commissie. Het Hof stelt dat de Europese Commissie de wet overtreedt door niet met criteria te komen en dat economische overwegingen geen hindernis mogen zijn. Staes: "Het Europees Parlement geeft vandaag een duidelijk signaal: gezondheid moet vooropstaan, niet economische winst. Criteria baseer je daarom op wetenschap.”

Het Europees Parlement wil daarnaast dat de criteria hazard-based in plaats van risk-based worden. Dat betekent dat enkel gekeken wordt of een stof een gevaar vormt voor de gezondheid of niet. Bij een risk-based benadering wordt gezocht naar veilige hoeveelheden. Staes: "De impact van hormoonverstorende stoffen hangt af van de leeftijd van de persoon die eraan blootgesteld wordt en de gevolgen treden soms pas tientallen jaren later op. Het is daardoor onmogelijk om veilige niveaus met zekerheid vast te stellen. Sterker nog, het is onwaarschijnlijk dat veilige levels bestaan en dus moet het voorzorgsprincipe hier toegepast worden.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?