Persberichten

AA
Groenen roepen burgers op om te protesteren tegen verwachte vergunning glyfosaat

Yes we ban! Een week lang roepen de Europese groenen burgers op om samen met het maatschappelijk middenveld de Europese Commissie en de lidstaten te dwingen de vergunning voor het omstreden middel glyfosaat - onkruidverdelger vooral bekend als bestanddeel van RoundUp - niet te verlengen. Enkele dagen geleden publiceerde de Europese Commissie een aanbeveling om de vergunning voor glyfosaat met 15 jaar te verlengen. De huidige vergunning vervalt eind juni 2016.

"Een schande en een ondermijning van de volksgezondheid en de biodiversiteit", meent Groen-Europarlementslid Bart Staes. Op 7 en 8 maart komen experten en vertegenwoordigers van de 28 ministers van Landbouw en Volksgezondheid in het Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed bijeen. Dat zal hierover de knoop doorhakken en al dan niet groen licht voor het voorstel van de Commissie geven. Staes: "De bevoegde Europese ministers moeten hier echt ingrijpen en hun verantwoordelijkheid nemen. Ze kunnen zich niet verschuilen achter 'Europa'. Zij zíjn Europa!"   

Vorig jaar nog toonde een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen. "Met dit ontwerpbesluit negeert de Commissie het aspect volksgezondheid, en geeft ze voorrang aan de industriële lobby die heel agressief op dit dossier werkt," aldus Staes.

De wetenschappelijke resultaten van de WHO zijn van die aard dat ze moeten leiden tot een wereldwijd moratorium op het gebruik van glyfosaat. De Commissie zou het Europees wettelijk vastgelegde voorzorgsbeginsel moeten inroepen. Staes: "Ook al omdat er een wetenschappelijke twist bestaat tussen enerzijds IARC dat het WHO-onderzoek deed en anderzijds het Europees Voedselveiligheidsagentschap EFSA, dat in het najaar stelde dat er geen gevaar voor mensen bestaat. EFSA blonk helaas uit in een gebrek aan transparantie over welke data en studies er werden gebruikt en zelfs welke wetenschappers er aan meewerkten."  

Staes: "Nog erger is dat in het voorstel geen bindende voorwaarden worden opgenomen voor het gebruik van glyfosaat. Zelfs EFSA geeft toe dat er op lange termijn schade kan zijn voor zoogdieren (en dus mensen). Ook over de hormoonverstorende werking van glyfosaat is verder onderzoek nodig."

Staes: "Zolang de producenten niet publiekelijk kunnen aantonen dat er geen schadelijke effecten zijn, moet glyfosaat verboden worden op de Europese markt. De Europese Commissie kan dat perfect doen, maar vreest rechtzaken door bedrijven als Monsanto en zegt gebonden te zijn door het EFSA-oordeel. Onzin. We geven de Commissie deze week elke dag een reden waarom men glyfosaat uit de handel kan en moet nemen.  In Nederland heeft de Tweede Kamer al een verbod op glyfosaat gevraagd. Waarom kan dat niet in België? We roepen onze regering op niet mee te gaan in de perverse logica van de Commissie en tegen de goedkeuring van glyfosaat te stemmen op 7/8 maart 2016."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?