Persberichten

AA
Europese Unie sluit een belangrijke route voor belastingontwijking

Belastingontwijking is vanaf 2020 weer een stukje moeilijker dankzij de overeenstemming die de EU-landen vandaag bereikten over de aanpak van zogenaamde “hybride mismatches”. Daarvan is sprake als twee belastingdiensten een bedrijf, organisatie of een financieel contract verschillend behandelen waardoor een bedrijf twee keer van belastingvoordelen kan profiteren. Sommige Europese ministers zochten mogelijkheden om de veranderingen met enkele jaren te vertragen maar dat is mede dankzij actieve campagnes in heel Europa voorkomen.   

Europees parlementslid Bart Staes (Groen): “Eindelijk stelt de EU paal en perk aan bedrijven als Apple die belastingdiensten tegen elkaar uitspelen. Rechtse partijen overal in Europa, inclusief N-VA en Open VLD,  moeten zich realiseren dat de tijd van deze absurde bevoorrechting van multinationals echt voorbij is”.

In december 2016 lukte het de 28 EU-landen niet om overeenstemming te bereiken over de nieuwe regels. Het Verenigd Koninkrijk wilde een schadelijke uitzondering voor de financiële sector en Eurogroep-voorzitter minister Dijsselbloem lag namens Nederland dwars omdat hij de regels pas per 2024 wilde laten in gaan. 

Staes: “Sommige landen hebben hun reputatie als belastingparadijs waargemaakt. Als GroenLinks en andere Nederlandse oppositiepartijen niet hadden ingegrepen, had de Nederlandse regering dit Europese akkoord geblokkeerd en heel Europa opgezadeld met vier jaar gemiste belastinginkomsten van multinationals. Dit toont opnieuw aan hoe het vetorecht van lidstaten op het vlak van maatregelen tegen belastingontwijking in het nadeel van gewone belastingbetalers werkt." 

Maar ook Belgisch minister van Overtveldt toonde zich weer een terughoudende voorstander van de logische hervormingen door te wijzen op het feit dat Europa moet kijken wat er op international niveau gebeurt. Dat is een beproefde vertragingstactiek: de lidstaten wijzen altijd naar de EU, en eens daar wijzen ze naar het international niveau. Waar natuurlijk vrijwel niets gebeurt.

Gelukkig werd er vandaag wel overeenstemming bereikt!

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?