Persberichten

AA
Europees Parlement trekt de kaart van duurzame palmolie

Vandaag werd in het Europees Parlement een eerste stap gezet naar het verduurzamen van de palmolieproductie. Deze grondstof, aanwezig in duizenden voedingsmiddelen alsook in biobrandstoffen, draagt in grote mate bij aan de tropische ontbossing. Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, is tevreden: "Met dit initiatiefrapport geven we een signaal aan de Commissie om met concrete wetgeving te komen om niet-duurzame palmolie in de EU te verbieden. Op die manier kunnen wij vanuit Europa de massale ontbossing in de Tropen een halt toeroepen, wat absoluut een goede zaak is.”

Palmolie is een typisch eetbaar traditioneel product uit West-Afrika dat wordt gewonnen uit het sap van de Afrikaanse palmolieboom. Vandaag vindt de productie plaats over de hele wereld, maar vooral Indonesië en Maleisië staan in voor de totale mondiale productie (86%). Het merendeel daarvan gebeurt op een totaal niet-duurzame wijze zonder aandacht voor mens en natuur. Staes: “De helft van alle tropische ontbossing komt door de illegale ontginning voor palmolie, soja, rundsvlees en hout. Dat zorgt voor een extra uitstoot van broeikasgassen van 1,47 gigaton of ¼ van de totale emissie uitstoot van de EU. Landen als Maleisië, Indonesië en Borneo ondergaan vandaag de kwalijke gevolgen van deze expansie: monoculturen, de massale ontbossing van regenwouden, bosbranden en het verlies van grond- en oppervlaktewater.”

Daarnaast is deze industrie rechtstreeks gelinkt aan het schenden van de rechten van de inheemse bevolking, kinderarbeid en immens dierenleed. Staes: “Iedere dag worden volgens het World Wildlife Fund 300 voetbalvelden regenwoud ontbost voor de productie van palmolie. Dit zorgt ervoor dat bedreigde dierensoorten zoals de Orang-Oetang en de Sumatraanse tijger binnen 10 jaar kunnen uitgestorven zijn indien we geen actie ondernemen. Daarnaast zijn in Indonesië duizenden schuldslaven aan het werk en is kinderarbeid veelvoorkomend.”

Het rapport dat door het Parlement werd aangenomen legt in eerste instantie de vinger op de wonde en erkent de vele problemen. In het rapport wordt een oproep gedaan tot het lanceren van een EU actieplan alsook om het gebruik van palmolie uit te faseren als component van biobrandstoffen, bij voorkeur voor 2020. Daarnaast bevat het een lijst met minimale duurzaamheidscriteria waarbij de productie van palmolie niet ten koste mag gaan van het ecosysteem en de veiligheid en het welzijn van de werknemers. Het parlement wil deze criteria laten gelden voor alle palmolie die de EU binnenkomt, ook als het verwerkt is in andere producten. Staes: “De duurzaamheidscriteria zijn zonder meer een goede zaak. Bovendien worden ze in het rapport gelinkt aan een wettelijk verplicht certificeringssysteem. Geen certificaat moet daarbij geen toegang tot de Europese eenheidsmarkt betekenen.”

Het Parlement loopt dus alvast voorop in de strijd voor duurzame palmolie. Nu is het nog wachten op een initiatief van de Commissie.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?