Persberichten

AA
Europees Parlement geeft zijn zegen aan klimaatakkoord


Het Europees Parlement stemde dinsdag met een overweldigende meerderheid in met de ratificatie van het klimaatakkoord van Parijs. Alhoewel de stemming slechts een formaliteit was, in aanwezigheid van VN-secretaris Ban Ki-moon, blijft het niettemin een historische gebeurtenis. Bart Staes, Europees parlementslid (Groen) reageert verheugd: “Dit is belangrijk en goed nieuws voor het internationaal klimaatbeleid en laat zien dat als er politieke wil is, zaken vooruit kunnen gaan. Het laat zien dat multilaterale, internationale samenwerking vruchten kan afwerpen.”

De ratificatie door de Europese Unie is uitzonderlijk omdat de meeste EU-lidstaten waaronder België, nog niet hebben geratificeerd. Dat kan in theorie leiden tot een situatie waarbij de EU op de klimaattop in Marrakech onderhandelt namens lidstaten die zelf niet bevoegd zijn om iets te zeggen. Lidstaten zijn huiverig voor deze situatie, maar doordat landen als de VS en China zo snel ratificeerden, moest de EU wel mee. De keuze was of snelle ratificatie door de EU of een internationaal modderfiguur slaan én als EU helemaal niets te zeggen hebben. Het mes stond op de keel.

Staes: “Doordat Europa nu deze stap heeft gezet, telt vanaf nu de uitstoot van de zes lidstaten die al wel ratificeerden, mee richting de drempel van 55 procent uitstoot die het klimaatverdrag in werking doet treden. Daarmee wordt een gat van 3,1 procent aan uitstoot gedicht. Jammer genoeg zitten landen als België en Nederland nog niet bij die landen die hun ratificatie al rond hebben.”

Staes herinnert aan de collectieve uitdaging om de verwachte temperatuurstijging onder de 2 graden te houden: “Met de engagementen uit Parijs zitten we boven de 3 graden!  Dus in Marrakech is er geen tijd voor zelfgenoegzaamheid en moet men het akkoord van Parijs praktisch en ambitieus uitwerken. Europa moet eindelijk keuzes maken en écht gaan voor een duurzame energietransitie en de duurzame energieproductie via een pan-Europees ‘smart grid’ aan elkaar knopen. Wereldwijd waren in 2015 liefst 90% van de investeringen in elektriciteit hernieuwbare energiebronnen. Maar Europa hinkt hier achterop. Dat is jammer voor het klimaat, jammer voor de duurzame economische ontwikkeling en jammer voor werkgelegenheid van nieuwe generaties.”

Het Verdrag van Parijs treedt nu begin november officieel in werking. Dat is op tijd voor het begin van de klimaattop in Marrakech. Niet geheel toevallig ook voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Erg belangrijk, want mocht Donald Trump onverhoopt winnen, dan kan hij het daardoor moeilijker terugdraaien.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?