Persberichten

AA
Europees Hof van Justitie: Commissie negeert onterecht burgerinitiatief rond TTIP

 

 

De Europese Commissie heeft onterecht geweigerd om het Europees burgerinitiatief rond TTIP - het in onderhandeling zijnde vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS – in behandeling te nemen. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie vandaag in een vonnis (1). Het burgerinitiatief ‘STOP TTIP’ overhandigde in oktober 2015 ruim 3 miljoen handtekeningen aan de Europese Commissie. Europees parlementslid Bart Staes (Groen): “Het recht staat hier aan de zijde van al die politiek actieve Europese burgers. Dit is een mooi vonnis dat de vitaliteit van de Europese democratie ten goede kan komen.”

 

Het was een zelfgeorganiseerd burgerinitiatief, want de Europese Commissie besliste bij de formele aanvraag tot het opzetten van een Europees burgerinitiatief om die bij voorbaat te verwerpen. Daarom besloot "Stop TTIP" dit besluit van de Commissie voor het Europees Hof van Justitie aan te vechten. Tegelijkertijd ging men vanaf 7 oktober 2014 toch van start met het verzamelen van handtekeningen van Europese burgers tegen het EU-VS vrijhandelsakkoord (TTIP) en het Algemeen Economisch handelsakkoord met Canada (CETA).

 

Om een Europees burgerinitiatief (European Citizen Initiative, ECI) succesvol voor de Europese Commissie te brengen zijn 1 miljoen handtekeningen nodig van een minimum aantal burgers uit zeker zeven verschillende lidstaten. De TTIP-petitie haalde drie keer meer handtekeningen op dan noodzakelijk en zat boven het minimum aantal stemmen dat normaal gezien nodig is en dat in 23 lidstaten.

 

De Europese commissie kondigde onlangs aan om het Europees burgerinitiatief te evalueren en verbeteren. Staes: “De Europese Commissie kan niet anders dan dit juridische oordeel meewegen en moet begrijpen dat het niet aan de Europese bureaucraten is om bepaalde ECI’s wel of niet toe te staan. Dit instrument is net opgenomen in het Verdrag van Lissabon om burgers meer inspraak te geven. Op een moment dat de legitimiteit van de EU in vraag wordt gesteld, zou men burgerinspraak moeten omarmen, of het politiek goed uitkomt of niet. En al helemaal als het gaat om maatschappelijk zeer relevante thema’s als vrijhandelsverdragen of glyfosaat en andere pesticiden, waar momenteel ook een ECI over loopt. Europese beleidsmakers moeten de kritische analyses die bestaan over TTIP en CETA niet zo hooghartig opzij schuiven, hun blik verruimen en niet beperken tot een neoliberale tunnelvisie. ”  

 

  1. https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2017-05/cp170049nl.pdf

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?