Persberichten

AA
Europa moet gaan voor een ambitieuzer luchtkwaliteitsbeleid

“Schrikbarende sterftecijfers en grote economische schade door luchtvervuiling vragen om een serieuzere aanpak van luchtkwaliteit”, vindt Europees parlementslid Bart Staes (Groen). Hij is dan ook tevreden dat de milieucommissie van het Europees Parlement de eisen aan nationale luchtkwaliteit wil uitbreiden en aanscherpen. De Europese Groene fractie pleitte voor ambitieuzere doelen in heel Europa omdat lucht zich nu eenmaal niets van grenzen aantrekt.

Staes: “Het Europese milieuagentschap toonde dit jaar nog aan dat jaarlijks honderdduizenden mensen vroegtijdig sterven ten gevolge van de slechte luchtkwaliteit in Europa en België. En België is binnen Europa één van de slechtste leerlingen van de klas. Dat bewijst ook de aanklacht die de Europese Commissie vorige maand indiende bij het Hof van Justitie omwille van de slechte luchtkwaliteit in België en het niet naleven van de bestaande wetgeving terzake. Vervuilde lucht verplaatst zich over de grenzen en is dan ook bij uitstek een Europese materie."

Het parlement eist echter dat Europa ambitieuzer is in haar beleid. De Europese Commissie hield in haar wetsvoorstel geen rekening met de wisselwerking tussen lucht- en klimaatbeleid. Een studie uitgevoerd in opdracht van het Europees Parlement toont echter dat er een grote overlap is. “Dit onderzoek laat zien dat bij het combineren van deze dossiers de kosten omlaag kunnen, waardoor de ambitie omhoog kan”, aldus Staes.

De christendemocraten zijn het hier totaal niet mee eens. Meer ambitie betekent immers dat nationale overheden en de sterk in Brussel sterk vertegenwoordigde agrarische sector, die tot op heden de dans grotendeels ontsprongen is, meer inspanningen zullen moeten leveren.

Dat geldt ook voor België. Zo heeft wegtransport en intensieve veehouderij nog steeds een zeer negatieve impact op onze luchtkwaliteit. Staes: "Het wordt tijd dat Belgische politici hun hoofd niet langer in het zand steken en echt maatregelen nemen die de bronnen van de vervuiling aanpakken. Hoe kan het dat we in België onze bedrijfswagens nog steeds met miljarden subsidiëren en blijven inzetten op een intensivering van de agrarische sector?"

In september stemt het gehele Europese Parlement over zijn standpunt om de onderhandelingen met de Europese ministers in te gaan. “In de tussentijd zal het Europese lobbyapparaat op volle toeren draaien om het standpunt dat vandaag is aangenomen af te zwakken”,  waarschuwt Staes. “Zaak dus dat de liberalen en sociaaldemocraten hun rug recht houden.”

Wat wil de milieucommissie van het Europees Parlement?

  • Hogere emissieplafonds voor alle vervuilende stoffen vanwege de wisselwerking tussen lucht- en klimaatbeleid.
  • Kwik toevoegen aan de lijst met vervuilende stoffen waar een emissie limiet voor ingesteld wordt. De andere vervuilende stoffen zijn: zwaveldioxide (SO2), stikstofoxiden (NOx), ammoniak (NH3), niet-methaan vluchtige organische stoffen (NMVOS), fijn stof (PM2.5) en methaan (CH4).
  • Naast 2020 en 2030 ook bindende doelstellingen voor 2025.
GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?