Persberichten

AA
EP toont Europese Commissie de weg naar betere balans werk- en privéleven

In 2017 komt de Europese Commissie met een pakket maatregelen om de Europese wetgeving inzake de arbeidsmarkt zo te regelen dat er voldoende ruimte is voor ouders en werknemers om te zorgen voor hun geliefden zodat een beter evenwicht tussen werken en privéleven mogelijk wordt.

Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen is tevreden met het rapport van collega Tatjana Zdanoka (Groenen/EVA) dat goede voorstellen bevat en net door het Europees Parlement werd goedgekeurd: “Lidstaten steken zich weg achter bevoegdheidsdiscussies waardoor we nog steeds niet tot een gelijke behandeling van mannen en vrouwen zijn gekomen. Dat zal nu hopelijk veranderen”.

Zes jaar lang blokkeerden de lidstaten in de Raad het ambitieuze voorstel rond moederschapsverlof, waarop de Commissie dit voorstel heeft ingetrokken. Het rapport van het EP stelt een nieuwe aanpak voor om verlof om familiale redenen te regelen.

Staes: “Het gaat bijvoorbeeld om voorstellen die vrouwen helpen om makkelijker op de arbeidsmarkt te geraken, die mannen meer soepelheid kunnen bieden in het regelen van hun arbeidstijd, die mantelzorg stimuleren door de sociale zekerheid te waarborgen, voorstellen die moeten zorgen voor meer welbevinden, maar ook economische productiviteit. Want laten we wel wezen. Het zijn voornamelijk nog altijd vrouwen die vaak onvrijwillig deeltijdse jobs uitoefenen en de meeste zorg voor de kinderen opnemen. In België verdient een vrouw gemiddeld 8% minder per werkuur dan een man, Europees is dat 16%. De gender pensioenkloof in België ligt op een kleine 30%, in de EU op 40%. Dat resulteert in een hogere kans op armoede voor vrouwen, ook op latere leeftijd.”

De Commissie wil in haar consultatie met de vakbonden landen tegen eind september van dit jaar.

Staes: “Een goed evenwicht tussen werken en privé-leven is niet alleen van belang voor ons welzijn, het draagt ook bij aan de economie en aan een gezondere samenleving in haar geheel. Dit is vooral belangrijk voor mensen die zorgtaken op zich nemen, zij het moederschaps-, vaderschaps- of mantelzorgverlof. Deze mensen moet kunnen blijven rekenen op de opbouw van sociale rechten en een degelijk (vervangings)inkomen. Alleen wettelijke maatregelen kunnen dit garanderen.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?