Persberichten

AA
Commissie Sociale Zaken adviseert CETA te verwerpen


De commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken van het Europees Parlement keurde deze ochtend een adviesrapport goed waarin de commissie Internationale Handel van het EP gevraagd wordt het Europees-Canadees vrijhandelsakkoord CETA niet goed te keuren. Europees parlementslid Bart Staes, zelf rapporteur voor advies namens de commissie Leefmilieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid (ENVI), reageert verheugd: “Eindelijk een signaal van politieke moed en gezond verstand. Ook ik adviseer mijn collegae om tegen CETA te stemmen om zeer inhoudelijke en niet ideologische redenen. Mijn advies werd deze week aan de collega's van de milieucommissie overgemaakt. Die stemming vindt plaats op 12 januari 2017.”

Staes toetst in zijn ontwerpadvies CETA aan de eerder goedgekeurde resolutie van de milieucommissie en komt tot de vaststelling dat CETA op een hele reeks punten niet voldoet aan de eisen die de milieucommissie in april 2015 stelde ten aanzien van internationale handelsverdragene over TTIP.

Staes: "Zelfs Handelscommissaris Malmström gaf vorige week in het Europees Parlement toe dat de beloften omtrent meer werkgelegenheid als gevolg van CETA heel moeilijk meetbaar zijn, vanwege de ingewikkelde processen rond globalisering. Nochtans zijn economische groei en werkgelegenheid precies het unique selling point van dit soort handelsverdragen. Bovendien bestaan er studies, zoals die van de Amerikaanse Tufts university, die aantonen dat handelsverdragen als CETA en TTIP, net 200.000 jobs zullen doen verdwijnen in Europa. Dit soort handelsverdragen zullen de negatieve kanten van globalisering niet doen verdwijnen maar ze juist accentueren.”

De motivatie van de commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken om CETA te verwerpen vindt u hier.

Staes wijst er nog op dat hij het eens is met Waals premier Magnette dat de Belgische regering de belofte moet nakomen om CETA juridisch te toetsen, in het bijzonder het private arbitragemechanisme ICS bij het Europees Hof van Justitie.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?