Persberichten

AA
Akkoord voor bindende Europese wetgeving rond conflictmineralen

 

Onderhandelaars van het Europees Parlement bereikten gisterenavond laat een politiek akkoord met de Europese Raad (onder Nederlands voorzitterschap) over EU-wetgeving die de handel in grondstoffen uit conflictgebieden aan banden legt met bindende controles. “Gezien de ontwrichtende effecten van deze handel en de financiering van gewapende conflicten is dit een goede eerste stap,” volgens Europees parlementslid Bart Staes (Groen). “De afspraken zijn niet perfect, maar mijn groene collega Judith Sargentini, kreeg wél steun voor bindende in plaats van louter vrijwillige maatregelen.”

Staes: “Daarom mogen we spreken van een historische stap. Voor het eerst eist de EU van bedrijven dat ze actief controleren of de grondstoffen die ze importeren geen gewelddadige rebellen of kinderarbeid helpen financieren. Dit moet navolging krijgen in andere sectoren zoals bij de productie en import van kleding, cacao, palmolie waar Europese bedrijven betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen.”

De Europese Commissie en de nationale regeringen wilden aanvankelijk bedrijven zelf laten kiezen of ze al dan niet verantwoord met hun import van grondstoffen zouden omgaan. Op initiatief van de Groenen eiste het Europees Parlement echter verplichtende maatregelen. Na maandenlange onderhandelingen kon de Raad van Ministers onder voorzitterschap van Nederland op het nippertje toch instemmen met een compromis dat aan deze eis voldeed.

Staes: “Met het winnen van grondstoffen zoals goud en tin worden conflicten gefinancierd en mensenrechten geschonden. Het Europese bedrijfsleven kan en moet zijn gewicht in de strijd gooien om dat tegen te gaan”.

Om dit compromis te bereiken is het wetsvoorstel helaas op andere punten afgezwakt. Een groot deel van de grondstoffen waarbij mensenrechten geschonden worden, komen de EU binnen als halffabricaat. De meeste nationale regeringen, waaronder ook voorzitter Nederland, waren niet bereid om bedrijven die deze halffabricaten importeren ook onder de wet te laten vallen zoals de Groene onderhandelaar Sargentini had voorgesteld.

Staes: “Het is een gemiste kans om alle Europese bedrijven tot verantwoordelijkheid te dwingen in de keten van consument tot aan de mijn. Het Europese bedrijfsleven als geheel kan een nog grotere druk uitoefenen om wanpraktijken uit te bannen.”

Volgens Staes kunnen we als Europa bovendien dan écht iets doen om het leven in die landen aanzienlijk te verbeteren:  “Oorlog, armoede en conflict zijn de hoofdoorzaken waarom mensen vluchten uit een land en sommigen de levensgevaarlijke bootjes instappen om Europa te bereiken. Willen we dus structureel wat doen aan de oorzaken van migratie, dan is dit soort wetgeving noodzakelijk.”

Sargentini kreeg wel de officiële toezegging van eurocommissaris Cecilia Malmström dat de importeurs van halffabricaten, zoals onderdelen voor mobiele telefoons, tablets of auto's, in de toekomst alsnog verplicht worden om hun grondstoffen te controleren als ze in de komende jaren onvoldoende vooruitgang laten zien. Ook wil de groene fractie dat de Europese Commissie gaat kijken naar andere grondstoffen die niet onder de wet vallen zoals steenkool en kobalt. “Niemand wil met de aankoop van een auto of mobiele telefoon een rebellengroep in Congo of Columbia sponsoren. Maar dat is vandaag de dag wél de realiteit. Er is dus nog werk aan de winkel.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?