Parlementaire tussenkomsten

AA
Schoolmelk en -fruit - stemverklaring

Dit verslag over schoolmelk en -fruit combineert twee bestaande programma's tot een consistent geheel en trekt daarvoor 230 miljoen euro per schooljaar uit. Ook yoghurt, kaas en sapjes zijn voortaan toegestaan.

Belangrijk is dat het fruit seizoensgebonden en zo lokaal mogelijk geproduceerd wordt. Naast gezondheidsaspecten is vooral een rol weggelegd voor educatie, met aandacht voor gezonde voeding, lokale voedselketens, biologische landbouw, duurzame voedselproductie en voedselverspilling.

Sinds de invoering van deze programma's in 1971 hebben al miljoenen kinderen van de maatregel kunnen genieten. En dat is maar goed ook, want uit onderzoek blijkt dat in Vlaanderen slechts 7% van de 6 tot 14-jarigen dagelijks voldoende groenten en fruit eet.

De middelen voor het melkprogramma zijn verhoogd en komen bovenop de gelden die de nationale overheden hiervoor moeten uittrekken.

Ondanks het feit dat de lidstaten ook aan melk toegevoegde fruit- en chocoladesmaak willen toelaten, is het positief dat de EU enkel zal betalen voor het deel melk. De toevoeging komt ten laste van de lidstaat en de toegevoegde producten moeten vooraf zijn goedgekeurd.

Toegevoegde suikers, vetten en zout mogen alleen, als ze noodzakelijk zijn voor het productieproces. Voor het eerst zijn ook bepaalde smaakversterkers en zoetstoffen (E620 tot 650) niet langer toegestaan. Goed zo!

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?